GÜNDEM Haber Girişi : 22 Ocak 2020 10:28

Uzmanlar uyarıyor: “Küresel ısınma Türkiye’yi de tehdit ediyor”

 Uzmanlar uyarıyor: “Küresel ısınma Türkiye’yi de tehdit ediyor”
“İklim değişikliği için harekete geçilmezse daha kötü koşullara hazırlıklı olunmalı”

MERSİN (İHA) - Avustralya'da geçen eylül ayında başlayan ve tüm dünyanın yüreğini sızlatan yangınlar, dikkatleri yeniden küresel ısınmaya çevirdi. Türkiye’nin de iklim değişikliği açısından risk grubundaki ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken uzmanlar, önlem alınmaması halinde iklim krizinin etkilerinin büyüyerek devam edeceği uyarısında bulundular.
Küresel ısınmanın Türkiye’ye etkilerini değerlendiren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Köyceğiz Meslek Yüksek Okulu Müdürü, Orman Mühendisi Dr. Hatice Ulusoy ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Doç. Dr. Ahmet Demirak, iklim değişikliği için harekete geçilmezse daha kötü koşullara hazırlıklı olunması konusunda uyarı yaptılar.

“Orman yangını mevsimlerinin süresi giderek uzayacak ve yangınların şiddeti daha da artacak”
Avustralya'da 4 aydır süren yangınların küresel ısınmanın en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirten Dr. Hatice Ulusoy, Türkiye’nin de 2019 yılının yaz aylarında çok sayıda yangınla mücadele ettiğini hatırlattı. “İklim değişikliği Avustralya’da görülen geniş çaplı yangınlar gibi aşırı hava olaylarını neredeyse olağan hale getirdi” diyen Ulusoy, “Çağımızın en önemli sorunu iklim krizi. Akdeniz havzası da diğer bölgelere göre daha fazla ısınıyor. Görünen o ki, orman yangını mevsimlerinin süresi giderek uzayacak ve yangınların şiddeti daha da artacak. Bitki örtüsü tarafından tutulan karbonun yüzde 75'ini barındıran ormanların yanması, hava kirliliğinin yanı sıra sera gazı artışına da sebep oluyor” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.