SAĞLIK Haber Girişi : 16 Mart 2015 08:43

YETERSİZ UYKU BAKIN NELERE YOL AÇIYOR

YETERSİZ UYKU BAKIN NELERE YOL AÇIYOR
Yapılan çalışmalar; yetersiz uyku ile kalp sorunları, diyabet ve obezite gibi ciddi sağlık sorunları arasında bağlantı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
ERZURUM(HABERAL25)Herkesin kendine göre bir uyku ortalaması var. Ancak New York Times'taki bir makaleye göre, uyku saati vücudumuzu tepeden tırnağa etkiliyor. 

İşte yetersiz uykunun sağlığınıza verdiği zararlar:

- Az uykunun en sinsi etkilerinden biri öğrenme, hafıza, yargı, problem çözme gibi zihinsel süreçleri içermesi. Uyku sırasında öğrenme ve bellek ile ilgili beyinde kodlanmış bölgeler yenileniyor. 

- Pittsburgh Üniversitesi uzmanlarına göre yetersiz uykudan olumsuz etkilenen organlar arasında, kalp, akciğer, böbrekler başta geliyor.

- ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü uykusuzluğun hemen hemen her dokuyu etkilediğini söylüyor ve kronik hastalıkları da tetiklediğini ekliyor.

- Beyindeki leptin hormonu vücuda yeterli yiyeceği tükettiği sinyalini verir. Ancak uykusuz beyindeki Ghrelin hormonu iştahı uyandırır. Buna göre, az uyuyanlar daha çok abur cubur tüketip daha çok yemek yiyor ve kilo alıyor. 

- Yetersiz uyku metabolizmayı yavaşlatır.

- Vücudun glikoz işleme yeteneğini olumsuz etkiler. Bunun sonucunda Tip 2 diyabete neden olabilir.

- Yetersiz uyku hipertansiyonu olan kişilerin kan basıncında günlük yükselmelere yol açıyor.

- Koroner artek ve kalp hastalığı ile bağlantılı olan faktörleri yükseltir. Kalp kireçlenmesine neden olabilir.

- Cleveland Case Western Reserve Üniversitesi araştırmacıları ise 'Gece 6 saatten az uyurum' diyenlerde potansiyel olarak kanserli kolorektal polip riskinin arttığını saptadı. (Kalın bağırsak polipleri)

- Çocuklarda yetersiz uyku hormonal kesintilere neden oluyor. Derin uyku sırasında harekete geçen ve büyümeyi etkileyen hormonlar çocukların kas kütlesini ve bağışıklığını etkiliyor.

- Uyku sırasında vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı hücresel hormonları üreten stokinler yavaşlıyor. Kısa uyuyanlar soğuk algınlığı ve grip gibi günlük enfeksiyonlara daha duyarlı oluyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.