GÜNDEM Haber Girişi : 03 Aralık 2015 08:36

Türkiye ile Katar kader ortağı oldu

Türkiye ile Katar kader ortağı oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Katar Emiri Al Sani'nin katılımıyla iki ülke arasında, enerjiden eğitime, bilimden ulaştırmaya, çevreden vize muafiyetine kadar 16 başlıkta anlaşma imzalandı. Doğalgaz anlaşması Rusya'nın kozuna karşı alternatif olarak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani tarafından Emirlik Divanı'nda resmi törenle karşılandı. Katar Emiri ile Erdoğan yaklaşık 2 saat baş başa görüştü. Daha sonra heyetler arası görüşmeye geçildi. Erdoğan, heyetler arası görüşmenin başında Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi'nin birinci toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek "Ordularımız ilk ortak askeri tatbikatı düzenledi. Katar'da kurulması öngörülen askeri üsse konuşlandırılacak askerlerimizin ilk bölümü görevlerine başladı" dedi.

KADER ANLAŞMASI 
Görüşmenin ardından, Katar ile Türkiye arasında 15 anlaşma Al Sani ve Erdoğan'ın nezaretinde imzalandı. BOTAŞ ile Katar Petrol arasında doğalgaz alanında işbirliğine dair mutabakat zaptını BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Konuk ile Katar Petrol Başkanı Saad Sherida Al-Kaabi imzaladı. Yapılan diğer anlaşmalar şöyle: "Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Türk Eximbank ve KOSGEB ile Katar Kalkınma Bankası arasında işbirliği anlaşmaları; TÜBİTAK ile Katar Vakfı Arasında Bilim ve Teknoloji Alanlarında işbirliği; Basın ve Enformasyon alanlarında işbirliği; Kamu Mali Yönetiminin Geliştirilmesi, Gemiadamı belgelerinin karşılıklı tanınması; jandarma eğitim ve öğretimi, eğitim, öğretim konulu güvenlik işbirliği ile çevre ve eğitim bakanlıkları arasında işbirliği." 

SON ANDA VİZE ANLAŞMASI 
Son dakikada bir adım daha atılarak iki ülke arasında vizeler kaldırıldı. İmza töreninin ardından iki lider ortak açıklama yaptı. Katar ile 1.3 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olduklarını belirten Erdoğan, "Türk müteahhitlik sektörünün Katar'da edindiği yer ortada. Kültürel işbirliğinde çok iyi bir noktadayız. Atılan askeri adımlar da, ticari, mali, ekonomik alanda attığımız adımlar da çok çok önemli. Fakat hepsinden öte teröre karşı ortak mücadelede gerçekten Türkiye- Katar ilişkisi farklı konumda. Gerek Filistin'de gerek Suriye'de, bu mücadele bizi ilgilendiriyor. Tabii bölgemiz ve İslam dünyası sıkıntılı. Bu sıkıntıları birlikte aşmamız gerekiyor. Burada Türkiye ve Katar inanıyorum ki emin adımlarla geleceğe yürüyecektir. Bu sancılı dönemi geçerken bunu başarıyla atlatacağımıza inanıyorum" dedi. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.