GÜNDEM Haber Girişi : 02 Aralık 2015 09:16

Rusya fosfor bombasıyla vurdu

Rusya fosfor bombasıyla vurdu
Terör örgütü IŞİD'le mücadele adı altında Suriye'de düzenlediği hava saldırıları ile muhaliflerin kontrolündeki sivil yerleşim yerlerini vuran Rusya'nın Rakka'da fosfor bombası kullandığı ortaya çıktı.
Suriye'de 30 Eylül'den bu yana hedef gözetmeden düzenlediği saldırılarda çok sayıda sivilin ölümüne neden olan Rusya'nın sivil hedefleri fosfor bombasıyla vurduğu belirtildi. Rakka'da bulunan IŞİD karşıtlarından oluşan ve "yurttaş gazeteciliği" faaliyetleri yürüterek IŞİD yönetiminde yaşamanın nasıl olduğunu dünyaya göstermeye çalışan "Raqqa is Being Slaughtered Silently" (RBSS) (Rakka Sessizce Katlediliyor) adlı insan hakları grubu, Rus savaş uçaklarının Rakka'da sivillerin yaşadığı bölgelere 13 Kasım'dan beri beyaz fosfor bombaları attığını iddia etti.
Siviller hedef
Rakka'ya yönelik saldırılarda daha önceden de kimyasal silah kullanıldığını öne süren gruptan yapılan son açıklamada "Rakka bugün de fosfor bombalarıyla vuruldu" ifadesi kullanıldı. 13 Kasım'da yapılan iki Fosfor bombalı saldırıdan sonra sivillerde korkunç yaralanmalar oluştuğunu söyleyen görgü tanıkları "bunun fosfor olduğunu biliyorduk çünkü bombalama sonrası gökyüzü tamamen aydınlandı, temas ettiği her yeri ateşe veriyordu" ifadelerini kullanıyor. Saldırıda ayrıca tamamen sivillerle dolu 2 köyün hedef alındığı söyleniyor.
Savaş suçu
RBSS, koalisyon ve Rus uçaklarının IŞİD'e yönelik saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin de kaydını tutuyor. Fosfor bombaları son derece zehirli oldukları ve insan bedeninde hem deriyi hem de kemikleri yaktığı için Cenevre Anlaşması'yla yasaklanmış durumda. Bu silahı kullananlar "savaş suçu" işlemiş kabul ediliyor. Beyaz fosfor normalde dünya ordularında geceleri aydınlatma amaçlı, gündüzleri de sis bombası amaçlı kullanılıyor.
Misket bombası da kullanmışlardı
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın saldırılarında, 4 Ekim'de Halep yakınlarında Rus yapımı gelişmiş yeni tür misket bombası kullanıldığını belirtmişti.Rakka, son günlerde Rus ve Fransız uçakları tarafından bombalanıyor. Fosfor dumanını soluyanların iç organlarında yanma ve deriye doğru ilerleyen bir reaksiyon başlıyor.Uzmanlar fosfor bombasının etkilerinin Nepalm bombasından daha kötü olduğunu belirtiyor. Suriye İnsan Hakları Örgütü verilerine göre Rus ordusuna ait savaş uçaklarının 30 Eylül'den bu yana Suriye'de düzenlediği saldırılarda 83'ü çocuk, 254 sivil yaşamını yitirdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.