FİNANS Haber Girişi : 04 Mart 2016 09:43

Kira vergisi beyan ederken gerçek gideri seçin

Kira vergisi beyan ederken gerçek gideri seçin
Kira vergisi ödenirken eğer 3 aylık kiradan fazla gideriniz varsa mutlaka 'gerçek gideri' seçmeniz gerekiyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden Hazır Beyan Sistemi ile kolayca ödenebilen kira vergisinde püf noktaları bulunuyor.

MUTLAKA GERÇEK GİDERİ SEÇİN
Buna göre, 2015'te elde edilen tüm gelir üzerinden vergi ödenmiyor. Önce yıllık kazancı 106 bin liradan az olanlar 3.600 lira istisnayı indiriyor. Sonra ise giderler göz önüne alınıyor. Bunun iki yöntemi var. Birincisi hiçbir belgeye ihtiyaç duymadan gelirin (3.600 lira istisna edilmiş) yüzde 25'ini indiriliyor.

Eğer giderler toplamı 3 aylık kira gelirinizi geçiyorsa mutlaka gerçek gideri seçin. Aksi halde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde vergi ödemeye girdiğinizde bilgisayar otomatik olarak zaten yüzde 25 götürü gider indirimini seçiyor. Habertürk'ün haberine göre, maliye götürü gideri, gerçek gider yönteminde tam olarak 3 aylık kira tutarı kadar indirilebilecek rakama denk gelecek şekilde hesaplanıyor.

GÖTÜRÜ GİDER RAKAMIYLA AYNI
Örneğin aylık 1000 lira kira getirisi olan birisi yıllık 12 bin lira gelir sağlıyor. Bu vatandaşın 3.600 liralık istisnası düşüldüğünde kalan 8.400 liradan götürü gider düşülürse 2.100 lira indirilecek ve geriye vergiye tabi gelir 6.300 lira kalacak. ,

Aynı vatandaş eğer gerçek gider yöntemini seçerse bu durumda şu formül uygulanıyor: İndirilecek gider=(toplam giderxVergiye tabi hasılat)/Toplam hasılat. Vergiye tabi hasılat ise toplam hasılattan 3.600 liralık istisnanın düşmüş halini ifade ediyor. Bu durumda indirilecek gider (3000x8.400)/12.000=2.100 lira olarak çıkıyor. Yani götürü gider yöntemiyle aynı rakam.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.