GÜNDEM Haber Girişi : 05 Ocak 2023 08:00

Kar yağmayan Muş’ta, kuraklık endişesi

Kar yağmayan Muş’ta, kuraklık endişesi

 

 

 

 

 

Haberal25-Türkiye’nin en yoğun kar yağışı alan illerden biri olan Muş’ta, kış mevsimi olmasına rağmen etkili olmayan kar yağışından ötürü kuraklık endişesi yaşanıyor.Türkiye’nin en yoğun kar yağışı alan illerinin başında gelen ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Muş’ta, henüz etkili olmayan kar yağışından ötürü kuraklık endişesi yaşanıyor. Geçmiş zamana oranla bu aylarda yüksek kesimlerinde yaklaşık 10 metre, kent merkezinde ise 2 metreyi aşan kar kalınlığının mevcut olması gereken Muş’ta, henüz kar yağışı etkili olmadı.

 

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, beklenen yağışların gelmemesiyle beraber büyük bir kuraklıkla karşı karşıya kalınabileceğini vurguladı. Etkili olmayan kar yağışının küresel ısınma ve küresel iklim değişiminin somut göstergesi olarak düşünülmesi gerektiğini belirten Dölek, “Genel olarak yılın bu dönemi, Muş Ovası’nın büyük bir kesimi ve özellikle yüksek kesimler yoğun bir kar örtüsüyle kaplı olurdu. Bu yıl yaşadığımız hava koşullarından dolayı gerek Muş Ovası’nın genelinde ve yüksek kesimlerde bu karı görmemiz, çok mümkün değil. Bunun sebepleri veya bu duruma yol açan faktörler nelerdir dediğimiz zaman; bunları küresel ısınma ve küresel iklim değişiminin somut göstergesi olarak düşünmek lazım" diye konuştu.


“KURAK DÖNEMLERİN YAŞANMA SIKLIKLARI GİTTİKÇE ARTACAK"

 

 

Genel olarak kurak dönem veya devre denildiği vakit insanların hep birden bir kuraklığın içerisine girileceğini ifade ettiğini, o şekilde düşündüğünü belirterek bunun tam tersinin yaşanabileceğini ifade eden Dölek, “Küresel ısınma ile birden bir kurak döneme gireceğimiz şeklinde algılanır. Küresel ısınmanın etkisiyle 10 yılda, belki 50 yılda bir yaşanması gereken kurak dönemlerin yaşanma sıklıkları gittikçe artacak ve bir birine yaklaşacak. Özellikle kış mevsiminde, karın yağdığı dönemde yaşanan bu tür kuraklıklar yaz mevsimine göre çok daha önemli, çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir" dedi.


“KRİZİNİN YAŞANMASINA NEDEN OLABİLİR"


Kuraklığın yol açabileceği en önemli hususlara dikkat çeken Dölek, şunları söyledi:  “Bu takip eden süreç içerisinde meteorolojik, hidrolojik, tarımsal kuraklık ve sosyo ekonomik kuraklık olarak ifade ettiğimiz döngüsel bir olaylar dizisine de yol açabilir. Bu özellikle yaz mevsiminde buğday fiyatlarının iyice artmasına, dünyanın farklı yerlerinde ciddi anlamda gıda krizinin yaşanmasına neden olabilir. Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte yaşanan gıda, buğday krizi gittikçe derinleşebilir. Gıda fiyatları aşırı artığında gelişmemiş ülkelerde buğdaya ulaşmak sorun olur. Geri kalmış ülkeler çok ciddi bedeller ödeyebilir." 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.