SAĞLIK Haber Girişi : 15 Eylül 2015 11:27

Güçlü bir bağışıklık sistemi ile gribe karşı önlem alın

Güçlü bir bağışıklık sistemi ile gribe karşı önlem alın
Son günlerde düşen hava sıcaklıkları gribe yakalanmanıza neden olabilir. Gribe karşı önleminizi bağışıklık sisteminizi güçlendirerek alın.

Hava sıcaklıklarındaki ani değişimlere vücudun hızlı bir şekilde uyum sağlayamaması, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir ve bu durum da hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu dönemde en sık görülen rahatsızlıklardan biri gripten korunmanın yolu ise günlük yaşamda alınacak bazı önlemlerle vücut direncini artırmaktır. 

Memorial Ataşehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, gripten korunma ve bağışıklık sistemini güçlendirme ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Beslenme ve uyku düzeninizi mevsime uydurun

Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla hastalık etkenleri, insan vücuduna kolaylıkla girmekte ve yayılmaktadır. Hastalıklara yakalanma olasılığını ise kişinin mikroplarla karşılaşması değil, bağışıklık sisteminin bu duruma nasıl tepki vereceği belirlemektedir. Stres, uyku bozuklukları, alkol ve sigara tüketimi, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, enfeksiyonlar, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklar, bağışıklık sistemini zayıflatarak grip gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini artırmaktadır.

Evde ve ofiste ortak kullanılan eşyalara dikkat edin

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte grip daha sık görülmeye başlamaktadır. Hastalığı taşıyan birinin öksürmesi, hapşırması hatta nefes alıp vermesi ile içerisinde virüs bulunan damlacıklar havaya yayılmaktadır. Hasta kişinin temas ettiği kapı kolları, bilgisayar klavyesi ve telefon gibi ortak kullanılabilecek eşyalar da bulaşmaya neden olabilmektedir.

Tek tip beslenmek bağışıklık sistemini zayıflatıyor

Bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasının anahtarı, bağışıklığı destekleyici bir yaşam tarzının benimsenmesidir. Doğru ve düzenli uygulanan bir beslenme planı, kişisel hijyenin sağlanması, düzenli uyku ve egzersizle bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Sağlıklı koşullarda üretilmiş ve hazırlanmış gıdalar dengeli bir şekilde tüketilerek, bağışıklık sistemine destek sağlanabilir. Beslenme planında her grup besin yer almalıdır. Tek bir besin grubunu öne çıkaran diyetler bağışıklık sistemini zayıflatan özelliktedir. Doğru yıkanmış sebze ve meyveler çiğ olarak tüketilmelidir. Sebze ve meyveler içerdikleri doğal vitaminler ve diğer antioksidanlar aracılığıy ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.

Ellerinizi en az 20 saniye yıkayın

Bağışıklık sistemini doğru bir beslenme planıyla güçlendirirken kişisel hijyene de özen göstermek gerekir. Bunun için eller sık sık yıkanmalıdır. Ellerin bütün yüzeyleri ve parmak araları, su ve sabun ile iyice köpürtülerek en az 20 saniye kadar yıkanmalıdır. Suyun olmadığı durumlarda el antiseptiklerini kullanabilirsiniz.

Vitamin alayım derken hasta olmamak için doktorunuza danışın

Gribe yakalanmamak için bağışıklık sistemini güçlendirmek amacı ile bilinçsizce ek vitaminler almak yanlış bir davranıştır. Bu tür vitaminler doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi takdirde bilinçsizce tüketilen bu vitaminler, bağışıklık siteminize yarar yerine zarar verebilir.

Grip aşısı ile vücut direncinizi artırabilirsiniz

Grip aşısı, erken dönemde yaptırıldığı takdirde bağışıklık sistemini daha da güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlamaktadır. Aşı, virüse müdahale ederek hastalık oluşumunu önlemektedir. Bunun için özellikle 65 yaş üstü kişiler, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalarıyla sağlık çalışanları gibi risk grubundaki kişiler sonbahar dönemini geçirmeden aşı olmalıdır. Grip, bir virüs hastalığı olduğu için antibiyotik tedavisine yanıt vermemektedir. Bu dönemde hastalara bol sıvı almaları, yatak istirahati ve belirtilere yönelik ilaçlar önerilmektedir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.