DÜNYA Haber Girişi : 12 Temmuz 2015 09:15

Dünyanın utancı Srebrenitsa soykırımının üzerinde 20 yıl geçti ama...

Dünyanın utancı Srebrenitsa soykırımının üzerinde 20 yıl geçti ama...
2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insanlık trajedisi sonrası toplu mezarlardan çıkartılarak kimliği tespit edilen 136 kurban daha defnedildi.
Tarihler 11 Temmuz 1995'i gösteriyordu. Bosna Savaşı sırasında Birleşmiş Milletler'in (BM) "güvenli bölge" ilan ettiği Srebrenitsa, daha sonra kasap lakabını alacak Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birliklerince işgal edildi. BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, erkekleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda katletti. Canice öldürülen yaklaşık 10 bin kişinin bedeni toplu mezarlara gömüldü. Soykırımın sorumluları hiçbir zaman hak ettiği cezayı almadı. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük insanlık trajedisinde can verenler, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle defnediliyor. Dün de o günlerden biriydi. Toplu mezarlardan çıkartılan 136 kurban daha toprağa verildi. Sabahın ilk saatlerinden itibaren Srebrenitsa'ya akın eden Bosnalılar, tabutların başında gözyaşı döktü. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törende çok sayıda devlet ve hükümet başkanı hazır bulundu. Anıt Mezarlık'taki defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı dünkü cenaze törenin ardından 6 bin 377'ye yükseldi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.