GÜNDEM Haber Girişi : 11 Nisan 2015 10:39

Başbakan'ın açıkladığı dev paket hayata geçiyor

Başbakan'ın açıkladığı dev paket hayata geçiyor
Başbakan Davutoğlu'nun geçen hafta açıkladığı Yatırım ve Üretimi Destek Paketi'nin ilk ayağı devreye girdi. Ucuz hammadde imkanı getiren KKDF indirimi Resmi Gazete'de yayınlandı. Atılan adım sanayicide büyük sevinç yarattı.

Bazı ürünlerin vadeli ithalatında kaynak kullanımını destekleme fonu (KKDF) kesinti oranı yüzde 6'dan sıfıra çekildi. Karar dünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen hafta açıkladığı pakette, yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF'nin yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirileceğini ve sanayicinin girdi maliyetinin azaltılacağını söylemişti. Dün yayınlanan karara göre sanayici birçok malı ucuza ithal edebilecek. İş dünyasında büyük sevinç yaratan düzenleme, yeni yatırım imkanı doğacak. Sanayici 1 milyarlık finansman yükünden de kurtulacak. İş dünyasının yeni kararla ilgili görüşleri şöyle:

REKABET GÜCÜMÜZ ARTACAK

- İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: KKDF uygulamasının kaldırılmış olması çok değerli bir karardır. Sanayicimizin kendi imkanları ile oluşturmuş olduğu kredili ve vadeli bir satın almayı, yüzde 6 gibi bir fona tabi tutmak, maliyetlere çok olumsuz etki yaparak rekabet gücümüzü olumsuz etkilemekteydi. Bu, şirketlerimizin işletme sermayesine olumlu bir katkı yapacak, rekabet gücümüz artacak.

1 MİLYAR LİRALIK YÜK KALKTI

- Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk: KKDF ödememek için peşin ithalat yoluna giden sanayiciler bankalardan kredi kullanıyordu. Kredi maliyetleri de ortadan kalkacak olan sanayiciler yıllık 1 milyar lira bir finansman yükünden kurtulmuş oldu. Bu adım çarkların hızlı dönmesini ve bunun sonucunda Türk ihracatçısının daha rekabetçi bir ortama kavuşmasını sağlayacak.

HAREKET ALANIMIZ GENİŞLEDİ

- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: Karar üreten kesimi memnun etti. Finansmana ulaşmanın zorlaştığı, maliyetlerin katlandığı bir süreçte; gerek finansman, gerekse de vergi yükü açısından sanayicilerimize ciddi bir mali yük oluşturan KKDF, ayak bağı olmaktan çıktı. KKDF'nin kaldırılması ile hareket alanımız genişledi, yatırımların yolu açıldı ve bir mali yükten kurtulduk.

ÜRETİM MALİYETİ DÜŞECEK

- Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu:  Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında uygulanan KKDF'nin sıfıra indirilmesi, üretim maliyetlerimizde iyileşme sağlayacak ve küresel pazarlardaki rekabetçiliğimize olumlu yansıyacaktır. Öte yandan, ileri teknoloji yatırımlarının daha çok desteklenmesi de rekabet gücümüzü artıracak bir adımdır.

250 bin kişiye iş fırsatı sunacak OSB kararı çıktı

Devletin yatırımcıya sunduğu organize sanayi bölgelerindeki (OSB) yatırım şartlı arsa tahsisi uygulaması 2 yıl uzadı. Konuya ilişkin karar, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Konu Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı Ticaret ve Sanayi Şûrası'nda gündeme gelmiş, işadamlarının talepleri üzerine Davutoğlu çözüm için talimet vermişti. Dün yayınlanan karar 12 Nisan'da yürürlüğe giriyor. Kararla birlikte halen arsa tahsisi yapılan parsellerin tümünde üretime geçilirse 250 bin kişiye istihdam sağlanacak.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.