GÜNDEM Haber Girişi : 25 Aralık 2015 09:49

"Afganistan'ın derdi bizim derdimizdir"

Uluslararası toplumu Afganistan'ın kalkınma ve güvenlik tesisi çabalarına destek vermeye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afganistan'ın derdi, Türkiye'nin derdidir. Başarısı da Türkiye'nin başarısıdır
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Beştepe'de Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai'yi ağırladı. Ankara'da sıcaklığın eksi 1 derece olması nedeniyle resmi tören Külliye içinde gerçekleştirildi. Heyetler arası görüşmelerin ardından, Erdoğan ve Ahmedzai ortak basın toplantısı düzenledi. Ahmedzai'ye "Aziz kardeşim" diye hitap eden Erdoğan, görüşmelerin sonunda 3 anlaşma imzalandığını belirterek, "Bunlardan biri gerçekten beni de duygulandıran Mevlana Celaleddin-i Rumi Türk Afgan Kadın Üniversitesi Kampusu inşası hakkında niyet beyanı. Güzel bir proje. İnanıyorum ki Afganistan'da halklarımızın kaynaşmasının çok güzel bir nişanesi, adeta taçlandırma olacak" dedi. Afganistan ile işbirliğine çok önem verdiklerini belirten Erdoğan, TSK'nın güvenlik amaçlı bu ülkede bulunduğunu hatırlatarak, "Afgan kardeşlerimizin belirlemiş olduğu kronolojik yapı neyse kendileriyle müzakere içinde sonuna kadar orada kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Afganistan ile işbirliğinin askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel bütün alanlarda kararlı şekilde devam edeceğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afganistan'ın derdi Türkiye'nin derdidir. Afganistan'ın başarısı da Türkiye'nin başarısıdır. Afgan güvenlik güçleri, 1 Ocak'tan itibaren ISAF'ın muharip desteği olmadan tüm ülkenin sorumluluğunu üstlendi. Gün be gün başarı grafiğinin de yükseltiyorlar. Bundan da ayrıca memnunuz. Afganistan, uluslararası toplumun da desteği ile son 14 yılda her alanda ciddi ilerlemeler kaydetti. Uluslararası toplum, geçmişte yaptığı hatayı tekrarlamayarak Afganistan'ı dönüşüm 10 yılı süresince yalnız bırakmamalıdır. Bu konuda desteğini vermeleri gerekir." Kalkınma ve güvenlik tesisi konularındaki çabalarını desteklemeyi sürdürmelidir."
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.