GÜNDEM Haber Girişi : 21 Ocak 2016 15:43

'Çocuk işçi' çalıştıran teknoloji devleri!

'Çocuk işçi' çalıştıran teknoloji devleri!
Apple, Samsung, Microsoft, LG, Mercedes, VW ve daha sayamadığımız onlarca teknoloji devi hepsi de bu pisliğin içerisinde!
Uluslararası Af Örgütü tarafından bugün yayımlanan rapora göre, aralarında Apple, Samsung, Sony, LG, Mercedes vb. gibi teknoloji devlerinin de yer aldığı çok sayıda teknoloji firmasının ürünlerinde yer verdiği bataryalar çocuk işçilerin çalıştırıldığı tesislerde üretiliyor imiş.
Çocuk işçi derken 7 yaş ve üzeri çocuklardan bahsediyoruz. Yani elleri kalem tutacak yaşa gelen ilkokul çağındaki yavrulara kalem yerine kazma, kürek vs. verip çalışması için madenlere yolluyorlar.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yer alan kobalt madenlerinde çalıştırılan bu çocuklara çıkarttırılan madenler işlenip Çin ve G. Kore'deki batarya bileşen üreticilerine gönderiliyor bu firmalar tarafından ise batarya haline getirilip dediğimiz gibi teknoloji devlerine satılıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti tek başına dünyadaki kobalt rezervinin yarısını karşılıyor. Kobalt günümüzdeki hakim batarya teknolojisi olan Li-Ion bataryaların temel bileşeni.
UNICEF'in tahminine göre bu madenlerde 40,000 dolayında çocuk işçi çalıştırılıyor.
Apple, konuya ilişkin BBC'ye yaptığı açıklamada 'tedarik zincirlerinde kesinlikle çocuk işçi çalıştırılmasına tolerans göstermediklerini ve güvenlik önlemleriyle sektöre önderlik ettiklerini' belirtirken, herhangi bir tedarikçisinin böyle bir olaya karıştığını yakalamaları halinde firmayı çocuk işçinin masraflarını karşılayacak biçimde evine geri göndermeye zorladıklarını söylüyor. Dahası eve göndermesinin ertesinde tedarikçisinden çocuğun hem eğitim masraflarını karşılamasını hem de normalde kazandığı maaşı da göndermeyi sürdürmesini şart koştuklarının altını çizen Apple, çocuk yasal çalışma yaşına geldikten sonra ise iş bulma sözü verdiklerini vurguluyor.
Samsung ise ilgili açıklamasında kesinlikle bu tür firmalarla çalışmadıklarını, tedarik zincirlerini düzenli kontrol ettiklerini ve herhangi bir ihlali yakalamaları halinde firmayla anlaşmalarını sonlandırdıklarını söylerken, Sony de benzer yönde bir beyanet vermiş durumda.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.