SAĞLIK Haber Girişi : 24 Şubat 2015 12:04

DİŞ HAKKINDA HERŞEY: KÜRETAJ TEDAVİSİ !

 DİŞ HAKKINDA HERŞEY: KÜRETAJ TEDAVİSİ !
Clinic Plus Uzman Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp Konu Hakkında Bilgiler Verdi..

ERZURUM (haberal25) - Clinic Plus Uzman Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp Konu Hakkında Bilgiler Verdi.. 
Günlük yaşantımızda ağzımızı çok iyi temizleyip, hiçbir şey yiyip içmesek dahi dişlerimiz üzerinde oluşan diş taşlarından kaçmamız mümkün değildir. Genetik faktörler, sigara kullanımı, hormonal değişiklikler, stres, kötü beslenme, diyabet ve kötü yapılmış ağız içi restorasyonlar?bunların hepsi diş yüzeylerinde ve diş etlerinde mikrobiyal diş plağı oluşumuna sebep olabilir. Mikrobiyal diş plağı, zamanla diş taşı oluşumuna ve diş eti iltihabı gelişmesine neden olur.
Bu saydığım sebepleri düşünecek olursak, yaşantımızın herhangi bir döneminde diş eti iltihabını, az ya da çok şiddette mutlaka yaşamışızdır ya da yaşayabiliriz. Basit bir diş eti iltihabı, basit bir diş taşı temizli işlemi ile kontrol altına alınabilirken, şiddetli diş eti iltihabı geliştiğinde daha derin tedavilere başvurmak gerekiyor. Derin diş eti iltihabı geliştiğinde, olay artık sadece dişin görünen kısmında değil, diş etinin içinden derinlere doğru, kök yüzeyine yayılmıştır.
Diş etinin şiddetli iltihaplarında, diş eti ile birlikte kök yüzeyinin de mutlaka temizlenmesi ve eski sağlıklı formuna kavuşturulması gerekir. Diş eti iltihabında nasıl ki diş etinin formu bozuluyor, şişiyor, kanamalar görülüyorsa, kök yüzeyinde de aynı şekilde iltihabi belirtiler görülür. Vücudumuzun herhangi bir yerinde bir iltihap geliştiğinde, uygun bir antibiyotik tedavisi ile bu durum düzeltilebilirken, diş eti iltihabında durum çok farklıdır. Öyle durumlar vardır ki ağrı kesici diş etinizdeki ağrıyı dindiremez, antibiyotikler diş eti iltihabınızı gideremez. Diş eti iltihabı varlığında, sebebin direk olarak ortamdan uzaklaştırılması, ortamın temizlenmesi şarttır. Derin temizlik olarak da bilinen küretaj tedavisi ile birlikte, kök yüzeyinde oluşan düzensizlikler giderilir ve diş etindeki iltihabi dokular ortamdan uzaklaştırılır. Daha sonra gerekiyorsa diş hekiminizin önerdiği ilaçlar kullanılarak tedavi tamamlanır.
Diş etinin iltihaplandığı durumlarda, diş etinde oluşan ödem kemikte meydana gelen yıkımları kamufle edebilir. Derin diş eti iltihaplarında, kök yüzeyinden ilerleyen mikroorganizmalar, kemik dokuda da iltihaba ve kemik erimesine sebep olurlar. Kanamalı ve ödemli diş eti, derin diş taşı temizliği ve küretaj işlemlerinden sonra, sıkılaşarak sağlıklı bir hale gelir. Sağlıklı bir diş eti kemiğin bulunduğu seviyeye kadar çekilerek, diş kök dokusunun açıkta kalması sonucunu doğurur. Bu sonuç küretaj tedavisinin bir yan etkisi ya da zararı değildir. iltihapla kamufle olmuş sağlıksız bir görüntünün, tedavi sonrasında sağlık bulmuş halidir. Açıkta kalan diş kök yüzeyinde hafif hassasiyetler, küretaj tedavisi sonrasında görülebilir. Ancak diş eti iltihabı varken yaşanan ağrıların yanında çok daha hafif hissedilecektir ve zamanla geçecektir. Şiddetli diş eti iltihabı geçiren hastaların, aynı durumun tekrarlanmaması için düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gitmeleri gerekir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.